Podstrek novim proizvođačima

Bez autora
Mar 13 2011

Industriji mesa Goranović, četvrti put za redom, pripao je epitet Apsolutnog šampiona kvaliteta Jadranskog sajma hrane. Uz to, uzornoj kompaniji iz Nikšića stručna komisija sa Fakulteta Veterinarske medicine iz Beograda dodijelila i deset zlatnih, četiri srebrne i bronzanu medalju za kvalitet proizvoda, proglasivši je, istovremeno, Šampionom kvaliteta u grupi suvomesnih proizvoda. No, u IM Goranović ne zadovoljavaju se postignutim, već slijede poslovnu politiku, koja podrazumijeva konstantno usvajanje novih tehnologija i osvajanje tržišta, pa ovog proljeća privode kraju izgradnju najsavremenije klanice u regionu, čime će i zaokružiti proizvodni proces.

Podstrek novim proizvođačimaIndustriji mesa Goranović, četvrti put za redom, pripao je epitet Apsolutnog šampiona kvaliteta Jadranskog sajma hrane.

Uz to, uzornoj kompaniji iz Nikšića stručna komisija sa Fakulteta Veterinarske medicine iz Beograda dodijelila i deset zlatnih, četiri srebrne i bronzanu medalju za kvalitet proizvoda, proglasivši je, istovremeno, Šampionom kvaliteta u grupi suvomesnih proizvoda.

No, u IM Goranović ne zadovoljavaju se postignutim, već slijede poslovnu politiku, koja podrazumijeva konstantno usvajanje novih tehnologija i osvajanje tržišta, pa ovog proljeća privode kraju izgradnju najsavremenije klanice u regionu, čime će i zaokružiti proizvodni proces.

Vrijednost ovog projekta je 11,5 miliona eura, zadovoljava najrigoroznije standarde EU, a može se reći i da u našoj zemlji u posljednjih bar dvije decenije nije napravljen proizvodni pogon tog kapaciteta.

U Industriji mesa „Goranović“ izgradnju savremene klanice ne vide samo kao zaokruživanje procesa sopstvene proizvodnje, već su ubijeđeni da taj projekat itekako utiče na razvoj primarne proizvodnje, stočarstva i podizanje standarda kada je riječ o preradi mesa.

Nova radna mjesta

Direktor Đorđije Goranović kaže da će ovaj pogon imati tri linije klanja i to za svinje, junad i jagnjad.

- Ovaj pogon predviđen je za primarnu preradu mesa, a samim tim poljoprivredni proizvođači dobiće sigurnu adresu za plasman proizvoda. Novi kapaciteti omogućiće na samom početku uposlenje 60 radnika, a kako vrijeme bude odmicalo otvaraće se nova radna mjesta. Izgradnja klanice podrazumijevala je poštovanje strogih standarda, a posebno ekoloških, tako da nas je mnogo koštala fabrika otpadnih voda, ali moram priznati da sve to nijesmo radili samo da bismo zadovoljili propise EU, već da bismo sačuvali životnu okolinu - rekao je za Pobjedu Đorđije Goranović.

Uz podsjećanje da je Crna Gora deficitarna u proizvodnji svinjskog mesa, Goranović ističe da klanica ima jednu od najsavremenijih linija za svinje i vjeruje da će to biti podstrek za razvoj svinjogojstva.

- Nijesam siguran da su do sada svi oni koji su željeli da se bave proizvodnjom svinjskog mesa imali dobru adresu za plasman, zbog čega je ovaj projekat od izuzetne važnosti i za njih. Uz to, ne smijemo zanemariti da će sad uveliko biti unaprijeđena proizvodnja jagnjećeg mesa, po čemu je Crna Gora tradicionalno prepoznatljiva, ali i junećeg - kaže Đorđije Goranović.

Sve iz sopstvenih sredstava

Na pitanje da li je i koliko država pomogla izgradnju savremene klanice u Nikšiću, prvi čovjek IM „Goranović“ uzvraća:

- Za ovakav projekat u razvijenim zemljama EU izvor finansiranja su minimalno 50 odsto grantovi od države ili lokalne zajednice. Mi, nažalost, nijesmo imali takvu podršku. Izgradnju smo obezbijedili iz sopstvenih sredstava i kreditnih linija komercijalnih banaka, a zna se da su ovo niskoakumulativne grane, te da se zato u razvijenim zemljama slične investicije subvencioniraju maksimalno. Ubijeđeni smo da će naša klanica, zbog toga što je dio mesne industrije, biti ekonomski održiva - ističe Goranović.

U Industriji mesa „Goranović“ smatraju da je Crnoj Gori prijeko potrebno i rješavanje pitanja otpada animalnog porijekla, te da se time moraju pozabaviti država, lokalna zajednica i privrednici.

- Spremni smo da kroz privatno-javno partnestvo uđemo u taj projekat, svjesni da otpad animalnog porijekla ne potiče samo od mesarskih radnji, već i domaćinstava, hotela, trgovačkih kuća... To smatramo strateškim pitanjem i ukoliko se ono ne bude rješavalo na državnom nivou, spremni smo da učestvujemo u rješenjima bar lokalno - ističe Goranović.

Osvojićemo tržište

Đorđije Goranović ne krije da pojava novog proizvoda sobom nosi sumnjičavost i da je osvajanje domaćeg i inostranog tržišta bio mukotrpan zadatak njihove kompanije.

- Na vrijeme smo shvatili da je to proces i sad već, nakon deceniju rada naše fabrike za preradu mesa, možemo reći da smo postigli veoma dobre rezultate. Ispitivanja su pokazala da od ukupnih potreba za prerađevinama od mesa na području Crne Gore pokrivamo 37 odsto tržišta. Takođe, raduje nas što su krajnji potrošači zadovoljni našim prozvodima, što je naša kompanija na drugoj poziciji (iza Plantaža) kad je riječ o povjerenju u crnogorske brendove. Dobro je kad privrednici misle za svoje kompanije da su uspješne, ali jedino mjerilo je, ipak, rezultat surove tržišne utakmice - ističe naš sagovornik.

On je napomenuo da IM „Goranović“ ima 160 radnika i da svoje proizvode u posljednjih pet godina izvozi na tržišta Srbije, Kosova, BiH, Hrvatske i Albanije, ali i vjerujući da će se, čim Veterinarska uprava Crne Gore usaglasi dio svojih propisa sa regulativama EU, okušati u najrazvijenijim evropskim zemljama. Ratko Perošević

Šta je da podrškom razvojnim projektima?

Đorđije Goranović podsjeća da crogorski proizvođači, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i brojnih drugih dokumenata, moraju shvatiti da niko u njihovoj državi ne može da ih štiti carinskim i vancarinskim instrumentima i da je to samo zavaravanje.

- Ne zalažemo se ni za bilo kakvo državno subvencionriranje ovog vida proizvodnje, već samo uklanjanje biznis barijera, pogotovo kad je riječ o razvojnim projektima. Smatram da kreatori ekonomske politike i resorno ministarstvo treba da obezbjeđuju kvalitetne izvore finansiranja za razvojne poduhvate. Na primjer, sadašnji poreski zakon je ograničavajući faktor za nove investicije, jer kompanije koje ostvaruju profit i reinvestiraju ga u nove projekte plaćaju porez od devet odsto, a to su eliminisale sve zemlje regiona i EU. Smatram da ovu temu treba hitno analizirati i izmijeni Zakon, jer svjedoci smo da se, recimo u Hrvatskoj, pa i drugim razvijenijim zemljama, stranim investitorima obezbjeđuju takvi uslovi da u određenim djelatnostima država subvencionira i do 10.000 eura po radnom mjestu, a poreza se to privredno društvo oslobađa za narednih pet godina - kaže Goranović.

Farma svinja u Goliji

- Podrazumijeva se da, kada zaokružimo projekat klaničnih kapaciteta, naša kompanija napravi još jedan korak i usredsredi se na primarnu proizvodnju. Već pripremamo projekat savremene farme za uzgoj svinja i on će biti realizovan u ruralnom dijelu Crne Gore. Naravno, ukoliko obezbijedimo uredno vodosnabdijevanje, farmu ćemo napraviti na našem imanju u Goliji i taj poduhvat neće podrazumijevati samo zadovoljavanje potreba ove kompanije.

Planirana farma bila bi logistička podrška i ostalim zainteresovanim proizvođačima tog kraja, značila bi otvaranje novih radnih mjesta, a na svu sreću, asfaltiranjem puta Nikšić-Krstac, dobili smo mnogo bolje infrastrukturne preduslove. Ta farma, gdje god da se gradila, sa 50.000 tovljenih svinja na godišnjem nivou, imaće impozantne kapacitete za naše uslove. Jasno zbog čega bi taj projekat bio važan i opravdan sa više aspekata, tek ako pogledamo koliko se novca iz naše zemlje odliva na uvoz svinjskog mesa. U njemu vidimo ekonomsku računicu, dobijamo sigurnost snabdijevanja, kvalitet i snižavamo cijenu inputa za našu industriju - riječi su Đorđija Goranovića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik